Petra Foltánová
Už od malička ma zaujímalo čo moja mamička čaruje v kuchyni. Bola veľmi dobrá kuchárka a pekárka. Fascinovalo ma,ako s ľahkosťou sebe vlastnou varí tie najlepšie jedlá. Moja zvedavosť a nadšenie z nepoznaného sa postupne pretvorila v mojej dospelosti na malé experimenty.
Začala som variť a piecť dobroty, ktoré patrili skôr do klasickej kuchnyne. Bol to vynikajúci základ. Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať a ja som začala variť aj pre väčšie skupiny ľudí a neskôr v reštaurácii v Banskej Štiavnici. Najviac ma bavilo variť jedlá z rôznych kútov sveta, ale najmä vegetariánske a vegánske. Skúšala som, čo všetko s nimi dokážem.
Po istej dobe som prešla postupne na rastlinnú kuchyňu. Som autorkou a organizátorkou Vegan pikniku v Banskej Štiavnici, ktorý sa postupne rozrástol a teší sa veľkej obľube.
Varila som a stále ma bavíť pripravovať jedlo pre rôzne spoločenské udalosti, kde účastníci cielene vyhľadávajú rastlinnú kuchyňu.
Existuje o nej veľa mýtov a mňa najviac bavia všetky tie prekvapené výrazy, keď moji konzumenti zistia, že strava je kompletne vegánska.
Najväčšia a najkrajšia spoluráca je varenie pre inštitút IPMT, ďalej rôzne jógové pobyty, svadby, vernisáže, menšie hudobné festivaly a iné.
Čo vám odovzdáme
Mojím cieľom je ukázať, že stačí použiť jednoduché a čisté ingrediencie a vytvorí sa tak chuť, ktorú poznáme, ale na rastlinnej báze. Neuvedomujeme si, že chuť častokrát tvoria práve koreniny, bylinky, prísady, a nie samotné mäso.
Obrovským prínosom je to, že šetríme zvieratá, planétu a naše zdravie. Zároveň je to riešenie pri rôznych intoleranciáach, s ktorými si mnohí ľudia nevedia pomôcť.
Chcem ukázať a zjednodušiť prípravu pokrmov ľudom, ktorým to pomôže zdravotne a súčasne neprídu o zážitok vynikajúcich chutí.